Hvordan sette grenser?
- Linda Konningen
- 25. jan. 2023
- 4 min lesing
Oppdatert: 26. jan. 2023
Syntes du det er vanskelig å sette grenser? Da er du ikke alene.

Jeg opplevde alltid at jeg fikk dårlig samvittighet hvis jeg ikke var der og gjorde alt det andre forventet av meg og spurte om hjelp til. Det endte med at jeg satte de tingene jeg egentlig ønsket å gjøre på vent og slet meg ut. Jeg ble sliten og utmattet og følte at jeg ble tatt for gitt. Jeg endte alltid opp med å bli sint og frustrert selv.
Mange mener at det å sette grenser handler om å si nei!
For meg var det ikke det!
For meg handlet det å sette grenser om å bli kjent med meg selv og egne verdier.
Det handlet om at jeg tok ansvar for meg selv og sa ja til meg selv.
Jeg opplevde faktisk å få en bedre relasjon til de rundt meg og de opplevde det mer forutsigbart og trygt å være rundt meg.
Jeg er fortsatt en person som liker å være der og hjelpe andre, men nå gjør jeg det med overskudd og uten å forvente noe igjen.
Jeg gjør det nå med respekt for både egen og andres tid og av ren kjærlighet.
Grensesetting har ingenting med kjærlighet eller mangel på kjærlighet og omsorg å gjøre.
Her er mine beste tips til hvordan sette grenser for deg selv samtidig som du hjelper de rundt deg og har god samvittighet.
1. Kjenn dine egne verdier og grenser!
Vet du nok om deg selv og dine verdier så er det lettere å vite når du skal sette grenser ovenfor andre. Stol på at dine verdier leder deg til riktige avgjørelser. Det er ikke noe galt i å være forskjellig, dere har bare ulikt verdi syn og ulike behov. Øve bedre selvtillit vil gjøre deg tryggere på dine valg.
2. Skaff deg kunnskap om kommunikasjon og lær deg å lytte.
Ikke gå til angrep, men snakk ut fra egne følelse, grenser og behov. Lær deg kunsten å kommunisere riktig. Ha respekt for at dere er forskjellig og at dere har ulike syn på verden.
Mennesker har ulike måter å kommunisere på og vi kan legge forskjellige mening i like ord. Forsikre deg om at du forstår hva den andre mener og gi gjerne utrykk for hvordan du forstår det og avklar uenigheter og eller ulikheter. Ikke vær en tankeleser, men still gode spørsmål og lytt godt til det den andre sier for å være sikker på at dere forstår hverandre.
Vær tydelig, men vennlig. Hvis du blir skikkelig sint eller går i forsvar vil sannsynlig motparten gjøre det samme. Tydelig innebærer også å unngå hint og utydeligheter eller tro at den andre bør forstå hva du mener.
3. Hva hjelper egentlig?
Lær deg å se hva som virkelig h
jelper den andre. Ikke alltid en quick fiks fra deg er det som skal til.
Vi mennesker har seks grunnleggende behov. (ref Tony Robbins) Gjør deg selv bevisst på hvilket behov du dekker hos deg selv ved å hjelpe andre og hvilket behov er det personer rundt deg ønsker å få dekket. (Ubevisst). Finnes det kanskje andre muligheter for å dekke de behovene på en måte som gagner dere begge bedre?
De seks grunnleggende behovene er:
Behovet for TRYGGHET/SIKKERHET
Behovet for USIKKERHET/VARIASJON
Behovet for FØLE SEG VIKTIG OG BETYDNINGSFUL
Behovet for KJÆRLIGHET
Behovet for VEKST
Behovet for BIDRAG/INNSATS UTOVER DEG SELV
4.Du kan ikke gi noe du ikke har!
Når du setter deg selv først får du også mer energi og overskudd til å være der for andre.
Du er ikke mye til hjelp om du sliter deg ut på andres bekostning, og i tillegg skylder på andre for at du blir sliten. Du må ta ansvar selv!
På hvilken måter tar du ansvar for deg selv og sørger for at du har glede og energi i hverdagen?
Mottakeren har også et ansvar for å ta i mot det du sier og gjøre sitt for å møte deg på måter som kan opprettholde en god relasjon.
5. De ubehagelige følelsene til andre!
Mange unngår å sette egne grenser fordi de er redd andre skal bli sint eller lei seg.
Du kan ikke ta ansvar for andres reaksjon.
Her må du trene på og stole på deg selv.
Snakk med respekt og del gjerne hva den andres reaksjon gjør med deg og at du opplever det som ubehagelig.
Da er det ditt valg om du ønsker å stå i det og kommunisere dere frem til en løsning eller velge å gå og være tydelig på at du ikke ønsker å stå i denne konfrontasjonen så lenge det er så sterke følelser i sving. Dette blir mer en hva du klarer og/eller ønsker å håndtere.
Her må du ta ansvar for deg selv og være ærlig både med deg selv og den andre.
Noen mennesker ønsker ikke se saken fra din side, og vil gjentatte ganger forsøke å snu dette til at du er urimelig, eller få det til å handle om dem. Skjer dette er det lov, og ofte lurt å forlate rommet.
6. Dine egne følelser og tankespinn.
Det vanskeligste med å sette grenser er ofte det å stå i ubehaget som kommer etterpå.
Den dårlige samvittigheten.
Det kan være tvilstanker som kommer snikende, og eller dårlig selvsnakk. Aksepter at disse tankene eller den dårlige samvittigheten kommer, men tren deg på å behandle dem som ubudne gjester som du gir minst mulig oppmerksomhet.
Bare la dem være uten å handle på dem og husk at dette er tanker som kommer av gammel vane. Nå med ny kunnskap om hva som egentlig hjelper kan du trene deg på å ha nye tanker og heller rose deg selv for å ta ansvar for egne grenser, følelser og kropp.
Husk, hvis det å sette grenser er en stor utfordring for deg i livet, kan det være godt å få hjelp!
Comments